Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Скокът в цената на хляба се калкулира от тока,

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Скокът в цената на хляба се калкулира от тока,
Коментари Харесай

Марияна Кукушева: Хора от държавната администрация могат спокойно да станат хлебари

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Скокът в цената на хляба се калкулира от тока, човешкия труд и транспортните разноски. Темата разяснява по БТВ Марияна Кукушева, ръководител на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите: 

" В момента живеем и работим в условия на форсмажор, за пръв път по време на беритба цената на пшеницата се повиши с 30% в България. Това е борсова цена, тя не се въздейства от вътрешното ползване. За пъв път от всичките години на развиване на свободен пазар имаме 200% повишаване на цена на газа и 150% повишаване на цена на сила.

Имаме 20% повишаване на транспортни разноски и от тук нататък в себестойността на хляба влиза цената на човешкия труд, както и налога, който заплаща потребителя в страната, Данък добавена стойност. При тази конюнктура след направени разбори в съюза търсим решение. Много значим съставен елемент отчитаме съгласно нашите икономисти - висока инфлация 20%. Това провокира вълна, която води до тревота - от банкрути и за търсене на решение.

Много значимо е да отбележим, че главния разход на един хлебопроизводител е заплащането на човешкия труд. В момента в България има ниска безработица, само че няма искащи за работа. При състояние, че има доста хора, които стоят без работа. Това е по този начин, тъй като към този момент всички сме наясно, че с рационализация на производството, с нахлуване на изкуствен интелект, все по-трудно ще се намират хора, които да поставят труд.

Открихме един запас, в държавната администрация има доста хора, които стоят без работа и ангажираност. Ако този запас открие изобретателни хора и ги насочи към частния бранш, въпросът с намирането на кадри ще бъде решен във всеки бранш. Този въпрос не касае европейската комисия.

В системата на хлебопроизводството има дефицит 20-25%. Но той се компенсира от всеки един производител. Един дипломиран хлебар получава близо 2000 лв. след платени налози и осигуровки. Ние от нискоквалифицирана работна ръка не се нуждаем, ние се нуждаем от квалифицирани служащи. " - изясни Кукушева.  

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР